…Az élmény mindenkié…

8 csoda, amit nem hagyhatsz ki, ha Rómában jársz – 1. rész

2015-02-05

Ha olyan helyen jársz, mint Róma nem egyszerű eligazodni a fantasztikusabbnál fantasztikusabb látnivalók között. Ezzel a cikkel szeretnénk megspórolni nektek a kereséssel töltött időt.

1-2. Szent Péter Bazilika – Sixtusi-kápolna

A Szent Péter Bazilika, azaz a „Basilica di San Pietro in Vaticano” egyike Róma 4 nagy bazilikájának. A romai katolikus egyház első számú szentéje. Befogadó képessége körülbelül 60 000 fő. Elképesztő méretekkel büszkélkedik az épület. Belső hossza 211,5 méter, míg magassága 132,5 méter, alapterülete körülbelül 15 160 m2.

Alapkőletétele 1506. április 18-án volt, az építkezés pedig 1667-ben fejeződött be. A több mint egy évszázadig tartó építkezés alatt rengetek feltételnek kellett megfelelni. Fontos szempont volt például, hogy a pápa a tér minden pontjáról látható legyen. A térnek 100 000 ember befogadására kellett alkalmasnak lennie.

szent péter bazilikaA Szent Péter Bazilikában található a világ egyik leglenyűgözőbb képzőművészeti alkotása, a Michalangelo által tervezett freskó a Sixtusi-kápolnában.

Érdemes megemlíteni, hogy a bazilika kupolájából 360 fokos panoráma tárul a látogatók szeme elé, ami páratlan élményt nyújt, még a tériszonyosoknak is, tekintve, hogy 3 méteres rács választ el a mélységtől.

Belépésnél a csomagellenőrzésen kívül a öltözködést is ellenőrzik, ugyanis a vállaknak és a térdeknek fedettnek kell lennie.

Aki szeretné virtuálisan bejárni a ezt a fantasztikus építészeti remekművet a következő linken megteheti:
Bazilika bejárása

3. Vatikán múzeumai

A múzeumokat a 16. században alapították. Napjainkban a világ 6. leglátogatottabb múzeumai közé tartoznak. Hatalmas, több mint 50 ezer műtárgyas gyűjteménnyel rendelkeznek, ami felejthetetlen élményekhez juttatja az ide látogatókat. A könnyebb eligazodás érdekében táblákkal vannak jelölve az egyes utak. (legjelentősebbek, érdeklődés szerint stb…) Összesen 14 múzeum tekinthető meg. Többek között olyan művészek alkotásait lehet megtekinteni, mint Raffaello, Leonardo, Caravaggio, vagy Bernini.

vatikán múzeum4. Borghese Galéria

A múzeum a Palazzo Borghese épületben található, melyet Vasanzio kivitelezett 1613 és 1615 között Scipione Borghese bíboros megrendelésére.

Az első emeleten antik szobrok illetve márványtöredékek mellett a XVII – XVIII századi olasz szobrászat remekműveit lehet megtekinteni.

A galériában található néhány műalkotás a teljesség igénye nélkül: 12 római császár mellszobra, Canova Győzedelmes Vénusza, Dávid, Apollo és Daphné, Aeneis és Anchises szoborcsoport.

Az épület második emeletén pedig gazdag képgyűjteményt lehet megtekinteni, többek között: Raffaello: Sírbatétel, Tiziano: Égi és földi szerelem, Antonelli da Messina: Férfiportré.

borgheseReméljük mindenkinek sikerül megtalálnia a neki legmegfelelőbb műalkotást. A második résszel (5-8) hamarosan folytatjuk

#borghese galéria#olaszország#róma#sixtusi kápolna#szent péter bazilika#tanácsok#tippek#utazás#úti cél#Vatikán

Previous Post

Next Post